Ademen doen we onbewust. Dit wordt, gelukkig voor ons, automatisch geregeld.
Toch kunnen er foutjes in onze spontane ademhaling sluipen. Aanvankelijk merken we hier helemaal niets van, maar na een tijd kunnen bepaalde klachten de kop opsteken.
Dit geeft typische klachten zoals
- kortademigheid
- spanning rond de borstkas
- het gevoel niet diep te kunnen ademen
maar soms ook helemaal andere klachten zoals
- duizeligheid
- tintelingen
- opgejaagdheid
- wazig zicht
Het eerste en belangrijkste om aan te werken is neusademhaling.
In principe zouden we steeds door onze neus moeten ademen.
onze mond dient om te praten en te eten, onze neus om te ademen
Onze neus is het orgaan dat gemaakt is om te ademen.
Hij zal ervoor zorgen dat de ingeademde lucht gezuiverd, opgewarmd en bevochtigd wordt.
De lucht langs onze neus zal ook veel gelijkmatiger stromen langs de luchtwegen, waardoor deze hier veel minder op zal schuren. Denk maar aan de irritatie als je een kriebelhoest hebt. Telkens als je hoest, zal de ruwe luchtstroom je luchtpijp nog iets meer irriteren. De kriebel neemt toe en de drang om te hoesten dus ook.
Zowel in- als uitademen door de neus
Adem ook terug uit via de neus.
In onze longen is het warm en vochtig. En dit wil ons lichaam graag zo behouden.
Als je via de neus uitademt, zal deze zoveel mogelijk waterdamp proberen vast te houden en terug naar binnen sturen bij je volgende inademing.
Dit verschil kan je heel goed merken op een koude winterdag.
Adem je uit langs de mond dan zie je een grote wolk waterdamp ontsnappen. Door de neus zal dit veel minder zijn.
Moet ik dan echt altijd door de neus ademen?
Probeer er inderdaad overdag op te letten om steeds door de neus te ademen.
‘s Nachts eigenlijk ook, maar dat is een ander verhaal.
Vaak zien we dat mensen overdag regelmatig zuchten langs de mond. Dit kan erop wijzen dat ons lichaam eigenlijk teveel ademen verwacht. Vooral bij meer spanning of net na een periode van rustig ademen zullen we spontaan een zucht of diepere ademteug willen nemen.
Het is een ander verhaal wanneer we onze ademhaling gebruiken met een specifiek doel. Bij yoga of meditatie wordt soms meer ademen gevraagd om rust te scheppen. Dit kan heel nuttig zijn. Belangrijk hierbij is dat dit beperkt blijft tot de periode van de oefening. Voel je nadien dat je ademhaling ontregeld lijkt, probeer dan tijdens zo’n sessie toch gewoon je rustige neusademhaling aan te houden.
En wat bij inspanning? Is neusademhaling dan ook nodig?
Ook hierbij zal de neus er vaak voor zorgen dat het correct adempatroon bewaard blijft. Het is zo dat we zelfs, na enige training, bij intensieve inspanningen tot 80-90% van ons maximaal niveau nog steeds via de neus voldoende lucht kunnen binnenkrijgen. Hoe raar het misschien ook klinkt, maar dit zal zorgen dat spieren beter van zuurstof voorzien zullen worden.
Help, mijn neus zit verstopt!
Vaak voelt onze neus helemaal niet open aan.
Test even bij jezelf: sluit één neusgat en adem eens krachtig in en uit. Sluit nu het andere en doe hetzelfde. Waarschijnlijk zal je merken dat ze geen van beide, of zeker niet allebei, volledig open zijn.
Wees gerust, dit is volkomen normaal. Je neus past zich namelijk aan aan hoeveel lucht je nodig hebt.
Als je dit leest, zit je vermoedelijk neer, en heb je weinig lucht nodig. Een beperkt open neus is hiervoor meer dan voldoende. Maar als je straks zou gaan lopen en door de neus blijft ademen, zal je merken dat beide neusgaten zich volledig open zetten.
Toch kan het zijn dat onze neus volledig toe zit. Bij een verkoudheid, maar ook als je gewoon een tijdje door je mond ademt, treedt dit op.
Deze kleine oefening kan helpen om je neus terug open te krijgen.
- Adem rustig in door je neus
- Adem rustig uit
- Knijp je neus toe en schud rustig je hoofd voor- en achterwaarts
- Als je een lichte ademnood voelt, adem je terug zo rustig mogelijk in en uit via de neus. Hou dit zeker 30 seconden vol.
- Herhaal de oefening indien nodig.
Ook je neus spoelen kan een goede manier zijn om deze zuiver en vrij te houden. Hiervoor gebruik je liefst een neuskannetje. Deze zijn online of bij de apotheek vrij makkelijk en niet te duur te koop.
Meng een schepje zout of bicarbonaat met lauw water. Hou je hoofd schuin boven een wasbak en giet de wateroplossing door het bovenste neusgat. Begin met het neusgat dat het meest open staan. Normaal gezien zou het water er langs het onderste neusgat terug uit moeten lopen. Nadien doe je hetzelfde met het andere neusgat.
Merk je dat het water er helemaal niet door geraakt? Contacteer dan best je huisarts of een NKO-arts om te zien of er toch een structureel probleem zit in de neus.
Probeer er alvast eens bij jezelf op te letten of je steeds door je neus ademt en of je dit eventueel kan veranderen als dit niet zo zou zijn.
Hulp nodig om neusademhaling te leren?
Merk je dat het toch moeilijk lukt om door je neus te ademen? Geen probleem, we kunnen dit samen aanpakken. Meestal zit de oplossing er dan in om niet alleen de neus, maar het volledige adempatroon onder handen te nemen.