Hallo,

ik ben Bert Lerouge.

Kinesist bij de groepspraktijk K-fit, fervent loper en vooral geïnteresseerd in hoe ademhaling een belangrijke rol kan spelen in ons dagelijks leven en bij het sporten.

Als kind beoefende ik veel verschillende sporten. Vanaf mijn tiende bleek mijn ademhaling soms in de problemen te komen, zonder veel erg.

Toen ik echter fanatieker begon te fietsen en ook wedstrijden begon te rijden, werd dit wel een echte last. Pijn bij ademen en het gevoel van geen lucht te krijgen maakten het vaak onmogelijk om te presteren.

Uiteindelijk zocht ik op mijn zestiende voor het eerst een longarts op om dit verder te laten onderzoeken. “Overgevoelige luchtwegen” was de eerste diagnose en hiervoor werd medicatie opgestart. De klachten bleven jammer genoeg onveranderd en na een tijdje werd er gesproken van inspanningsastma en kreeg ik een combinatie van puffers (en later kwamen er zelfs ook pilletjes bij).

Bij iedere controleafspraak moest ik melden dat de klachten er nog steeds waren en de medicatie blijkbaar niet zo’n groot verschil maakte.

Toen ik op mijn achttiende in Gent ging studeren, besloot ik om daar een tweede opinie over mijn klachten te vragen. De dokter gaf weinig geloof aan mijn verhaal. Het was ook net een periode waarin het dopinggebruik in het wielrennen volop in de aandacht stond en ik had de indruk dat de dokter me ervan verdacht om gewoon een attest voor bepaalde medicatie te bekomen.

Maar alle longfunctietesten daar bleken negatief en dat zelfs nadat alle medicatie gestopt werd.

Geen inspanningsastma en geen medicatie en de klachten bleven onveranderd…

Tijdens mijn opleiding kinesitherapie kwam ik heel toevallig tweemaal, los van elkaar, in contact met de naam Buteykotherapie en het idee erachter sprak me zeker aan.

Het jaar na mijn afstuderen koos ik dan ook om me hier verder in te verdiepen. Door verschillende cursussen in het buitenland te volgen, er zelf mee aan de slag te gaan en steeds meer met patiënten hierrond te werken bouwde ik mijn ervaring hierin op.

Ondertussen heb ik een aanpak uitgewerkt waarbij naast de Buteykotherapie ook andere oefeningen, die mee de klachten verhelpen aan bod komen.

En nu is mijn ademhaling ook geen beperking meer bij het sporten en loop ik marathons met mijn mond toe.